perjantaina, marraskuuta 10, 2006

Mirkan puhe tänään SDP:n puoluevaltuustossa

Hyvät toverit!

Meille sosialidemokraateille on aina ollut tärkeää tehdä uusia avauksia, niin tasa-arvon kuin työelämänkin saralla. Teemme vuodesta toiseen työtä luodaksemme paremmat edellytykset suomalaisten perheiden arjelle. Tänään haluaisin esittää meille kaikille pohdittavaksi kysymyksen siitä, mitä seuraavaksi voimme tehdä 2000-luvun perheiden arjen kehittämiseksi?

Suuntamme on ollut koko liikkeen olemassaolon aikana oikea: eteenpäin. Moni asia on kuitenkin muuttunut sadassa vuodessa ja olemme uuden vuosituhannen haasteiden keskellä. Perheen käsite on kokolailla erilainen kuin sata vuotta sitten, työelämä on muuttunut merkittävästi ja käsitämme oman –pidentyneen- elämämmekin eri tavoin kuin aiemmin. Ihminen on asettunut materian edelle tällä vuosituhannella: perheelle halutaan ja voidaan antaa enemmän aikaa kuin pomolle.

Tämän päivän investointikohteista merkittävin onkin vanhemmuus. Isien mahdollisuutta osallistua varhaislapsuuteen on parannettu ja päivähoitoa kehitetty tarhauksesta kasvatukseen. Olemmeko kuitenkin unohtaneet jotain? Kuten esimerkiksi sen, että nykyisellä mallilla lapsi pitäisi laittaa päiväkotiin noin 10 kuukauden ikäisenä, ellei perheessä ole hyvin tienaavaa vanhempaa, jolla on varaa käytännössä elättää yksin koko perhe. Harva vanhempi on valmis vielä tuolloin viemään lapsen hoitoon ja siirtymään takaisin työelämään. Vielä harvempi lapsi on tutkimusten mukaan valmis itsenäistymään täysipäiväiseksi päiväkotilaiseksi iässä, jossa hän ei vielä edes kävele.

Kun siis mietimme sitä, kuinka voimme jatkossa edelleen parantaa arkea ja turvata tulevaisuuden toivojemme kehitys, miettikäämme aidosti arkea helpottavia ratkaisuja. Miettikäämme esimerkiksi vanhempainrahakauden pidennystä nykyisestä. Täysipainoinen vanhemmuus ei voi nimittäin olla vain hyvätuloisten etuoikeus. Sijoittamalla vanhemmuuteen pidentämällä vanhempainrahakautta, teemme todellista tasa-arvotyötä. Annamme vanhemmille valinnanvapauden ja lapselle turvatun alun, eli perheelle taloudellisen mahdollisuuden luoda Suomeen lisää veronmaksajia. SITÄ voimme esimerkiksi tehdä 2000-luvun arjen kehittämiseksi.